Muslim reis Tunesië
Waarom naar Tunesië gaan?
Wat is de beste bestemming voor Tunesië?

Stranden en klimaat
Tunesië staat bekend om zijn hete zomers en prachtige stranden. In totaal zijn er 140 stranden en de bekendste zijn Mahdia, Hammamet, Djerba, Tabarka, Kélibia, Nabeul… Tunesië is de ideale vakantieplek voor wie niet te ver van België wil afdwalen en dat aan een goede prijs!

Woestijn
Op minder dan 3 uur van Parijs, 2 uur van Brussel en 3 uur van Amsterdam wacht het echte avontuur op je in de grootste woestijn ter wereld, de Sahara. Het Tunesische deel van de Sahara is de meest toegankelijke woestijn! Ten zuiden van Tozeur, “poort naar de Sahara”, bekend om zijn avonturen en fantasieën, maakt het gebied geleidelijk plaats voor de witte zandduinen van “Nefzaoua”. In Tunesië biedt de Sahara bijzonder fotogenieke landschappen. Plaatselijk duiden de palmbomen op een drinkplaats, een tussenstop in de tijd van de nomaden en een ontmoetingsplaats voor bezoekers. Kameelrijden, 4×4’s, bivakken in tenten: dit is wat u te wachten staat in de Tunesische Sahara. Deel thee met de nomaden die het land van de witte zandstranden bewonen en trek van oase naar oase, op zoek naar bronnen en kroegen, als een echte nomade!

Oase
De oase van Tozeur komt uit op een woestijnlandschap en vormt de belangrijkste toegangspoort tot de Sahara. Bij gebrek aan duinen kun je het mooiste palmbos van Tunesië bewonderen. Het is de thuisbasis van meer dan 400.000 palmbomen. In het voorjaar, wanneer de drukkende hitte van de zomer het landschap nog niet volledig heeft uitgedroogd, zijn palmbomen, fruitbomen en diverse gewassen versierd met groen. Ongeveer 200 bronnen waar je met een gids doorheen bladert. Wat wij liefhebbers zeker aanraden is het themapark gelegen bij de ingang van de medina. Wat ook erg leuk is om te bezoeken zijn het Museum of Popular Arts and Traditions, het Dar Cheraït Museum en het Eden Palm Museum. Er is een serre in het Eden Palm Museum. Als je geïnteresseerd bent in kunst en lokale cultuur, ga dan naar de “Planète Oasis”, een cultureel centrum met een enorme Berbertent waar traditionele banketten plaatsvinden. Een zeer aangename bestemming voor een eerste kennismaking met de woestijn.

Historie en monumenten
Dateert voornamelijk uit de 2e en 3e eeuw na Christus. J-C. architectuur. Romeinse, Punische, Berberse, Islamitische, Andalusische en zelfs Joodse monumenten zijn verspreid over het hele grondgebied. Ze bevinden zich op plaatsen die de Ouden zorgvuldig hadden uitgekozen, aan zee of op een heuvel. Tunesië heeft ook de grootste collectie mozaïeken ter wereld, waarvan een groot deel bewaard is gebleven en tentoongesteld in het Bardo Nationaal Museum.
Voor meer informatie hierover, klik op GO!

Gastronomie
Fricassee, tajine, mlawi en chapati Mmmmm heerlijk. Fricassee is een soort gebakken donut die naar wens kan worden gegarneerd tot een mini-sandwich. De tajine is een cake (met tonijn/courgette/peterselie/aardappel…), heel anders dan de Marokkaanse tajine. We vinden ook de beroemde couscous in al zijn variaties (lamsvlees, slachtafval, vis (vooral in de kustgebieden)…).
De Tunesische gastronomie omvat veel warme gerechten (op hoge temperaturen maar ook erg pittig). We kunnen mloukhiya (gemaakt van koretapoeder), chakchouka, ojja (met ei), kafteji noemen, vaak vergezeld van vlees, friet of brood. Laten we de leblebi (een soep gemaakt van brood en kikkererwten) niet vergeten, heerlijk na een lange dag wandelen…
Voor meer Tunesische gerechten en specialiteiten:

De medina van Tunis
In Tunis, de hoofdstad van Tunesië, vind je de medina, een van de mooiste ter wereld. De Tunesische Medina, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, met al zijn moskeeën en souks (smalle, kleurrijke straatjes). Maar u kunt ook in minder dan een halfuur de aangename stranden bereiken en de niet te missen bezienswaardigheden van de noordkust ontdekken. Sidi Bou Saïd, bekend om zijn traditionele architectuur, houten deuren met studs en charmante Moorse cafés.
De medina van Tunis staat bekend om haar authentieke schoonheid en geeft de indruk alsof je in een labyrint bent. Het is een genot om tussen de kruidenzakjes, stoffen displays, leren poefs en keramiek te dwalen en een stap in het verleden te zetten! Een advies: gebruik de minaret van de Grote Moskee (Jamaa ez Zitouna-moskee) om je weg te vinden…
Als je op zoek bent naar een plek om te eten in de Medina, onthoud dan deze twee adressen: Dar El Jeld, gelegen in de rue Dar el Jeld en Dar Bel Hajj: rue des Tamis. Twee etablissementen die verfijnde traditionele Tunesische gerechten aanbieden tegen een redelijke prijs.
Waar naartoe naar Tunesië?
Beste Tunesische steden
De beste touristische steden in Tunesië:
- Hammamet
- Sousse
- Matmata
- Tozeur
- Djerba
- Monastir
- Carthage
- Sidi Bou Said
- La Marsa
Wat is de meest bezochte stad in Tunesië?
Oude stad Carthago
Een van de meest bezochte plaatsen in Tunesië is de oude stad Carthago. Carthago, gelegen nabij de moderne hoofdstad Tunis, staat bekend om zijn historisch belang en archeologische schatten.
Welke landen hebben geen visum nodig om naar Tunesië te gaan?
Arabische wereld
Algerije, Bahrein, Verenigde Arabische Emiraten, Libië, Marokko, Mauritanië, Oman en Qatar
Afrika
voorkust, Gambia, Guinee, Mali, Niger, Seychellen
Europa
Duitsland, Andorra, Oostenrijk, België, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Macedonië, Malta, Monaco, Montenegro, Noorwegen, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Servië en Montenegro, Slovenië, Zweden, Zwitserland en Vaticaanstad
Amerika
Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Fiji, Honduras, Saint Lucia, Saint Kitts en Nevis, Verenigde Staten van Amerika
Azië
Brunei, Zuid-Korea, Fiji, Hong Kong, Kiribati, Maleisië, Malediven
Oceanië
De Salomonseilanden, Kiribati
Wat is de rijkste stad van Tunesië?
Gammarth
Gammarth, gelegen aan de rand van Tunis, is een chique wijk die bekend staat om zijn luxe villa’s, luxe hotels, exclusieve strandclubs en luxe restaurants. Deze woonwijk trekt welvarende bewoners en expats die op zoek zijn naar een verfijnde levensstijl. Met de nabijheid van de Middellandse Zee, de prestigieuze golfbanen en de hoogwaardige voorzieningen straalt Gammarth luxe en elegantie uit.
Veel gestelde vragen
Waar wonen de Fransen in Tunesië?
Kenmerken van de Franse gemeenschap in Tunesië
De Franse gemeenschap in Tunesië wordt geschat op 30.000 mensen.
Dit is een bevolking die zich permanent in het land heeft gevestigd en voor 67% uit een dubbele nationaliteit bestaat. Dit aandeel overschrijdt 76% onder minderjarigen, die 31% van de Franse gemeenschap uitmaken.
De vitaliteit van deze bevolking weerspiegelt zich op het gebied van de burgerlijke stand.
De negen Franse onderwijsinstellingen (rechtstreeks beheerd door het Agentschap voor Frans Onderwijs in het Buitenland -AEFE-) in Bizerte, Tunis, Sousse en Nabeul geven onderwijs aan meer dan 3.500 Franse kinderen. Een schoolbeurzenprogramma, waarvan 1.130 van hen profiteren, verlicht de financiële lasten voor gezinnen aanzienlijk.
De komst van Franse gepensioneerden naar Tunesië is een opmerkelijk fenomeen dat na de gebeurtenissen van 2011 voortduurt: zij vestigen zich vooral in kustplaatsen of op het eiland Djerba.
Op de consulaire kieslijst van Tunis staan 16.913 kiezers geregistreerd. In 2017 namen ze deel aan de presidentsverkiezingen en, voor de tweede keer, aan die van afgevaardigden van Fransen buiten Frankrijk (9e kiesdistrict), dankzij de twaalf stembureaus verspreid over het land.
Waar wonen de Fransen in Tunesië?
– 35% van de leden van de Franse gemeenschap in Tunesië woont in het gouvernement Tunis en 69% in groter Tunis.
– De kuststrook die afdaalt naar het zuiden omvat iets minder dan een kwart, geconcentreerd in de steden Sousse, Nabeul, Monastir en Sfax.
– Iets meer dan 4% woont in de regio Bizerte.
– De rest van de gemeenschap is verspreid over de centrale, zuidelijke en noordwestelijke gouvernementen.
Elke zomer een groeiende gemeenschap
Afgezien van de Franse gemeenschap is de stroom Franse toeristen in normale tijden bijzonder groot richting Tunesië, met pieken in de zomer van enkele honderdduizenden mensen.
Wat is de vrucht van Tunesië?
Dankzij de ligging aan de warme, zonnige Middellandse Zee produceert Tunesië enkele van de beste citrusvruchten ter wereld. Zonder twijfel zijn citroenen, limoenen, sinaasappels, maar ook dadels de bekendste vruchten in Tunesië.
Hoeveel kost een fles water in Tunesië?
Tunesië – Flessenwater – prijs, januari 2024
0,670 TD
$ 0,213
0,198 euro
Is het veilig om naar Tunesië te gaan?
Ja, Tunesië is een veilig land. In bepaalde delen van Tunis – centrum moet u ’s nachts gewoon waakzamer zijn.
Kunnen we water drinken in Tunesië?
DRINK WATER:
Als algemene regel raden we af om in Tunesië kraanwater te drinken, zelfs niet in hotels, omdat het veel hogere niveaus van verschillende mineralen bevat dan het water dat je thuis hebt. Voor de lokale bevolking is dit geen probleem, hun lichaam is eraan gewend en kan er mee omgaan, maar voor bezoekers kan het drinken van kraanwater tot ziekte leiden. Meestal is het niet ernstig, waarbij maagklachten het enige symptoom zijn, maar het is genoeg om een dag of twee van uw vakantie te verpesten. Flessenwater is overal verkrijgbaar en uw manager kan, indien beschikbaar, veilige alternatieven aanbevelen. Het waterverbruik moet ongeveer twee tot drie liter per dag zijn. Het wordt aanbevolen om rehydratatiezouten, reisziektetabletten en diarreeblokkers in uw persoonlijke EHBO-doos mee te nemen.
Wat is het meest gegeten gerecht in Tunesië?
De Tunesische specialiteit is couscous. Couscous heeft diepe wortels in Tunesië. Historici geloven dat het rond de 7e eeuw onder het Berbervolk is ontstaan. Het was een praktisch gerecht, gemakkelijk te bereiden en op te bergen, waardoor het ideaal was voor een nomadische levensstijl.
In de loop van de tijd is couscous verankerd geraakt in de Tunesische cultuur. De populariteit ervan heeft zich verspreid over Noord-Afrika en de landen rond de Middellandse Zee. Tegenwoordig wordt het erkend als een van de meest populaire Tunesische gerechten.
Kan ik mijn bankkaart gebruiken in Tunesië?
De meeste internationale Visa- en Mastercard-kaarten worden in Tunesië geaccepteerd. Voor elke betaling zijn er kosten aan verbonden: transactieprovisie, wisselprovisie (afhankelijk van de banken) + eventuele tariefverhoging.
Welk voorwerp moet je meenemen uit Tunesië?
Handgemaakte vloerkleden en tapijten in Tunesië zijn misschien wel de meest authentieke belichaming van het ambachtelijke erfgoed van het land. Er worden regionaal stijlen en technieken gebruikt, met tapijten gemaakt van wol, katoen en zijde.
Berber-margoum- en kelim-tapijten zijn populair onder reizigers vanwege hun aantrekkelijke kleuren en traditionele patronen. Deze vloerkleden zijn gemaakt van wol en staan ook bekend om hun duurzaamheid.